Το blog της Ελληνικής EurActiv

15 Μαΐου 2012

Η Ευρώπη περνά ίσως την πιο δύσκολη περίοδο της μεταπολεμικής της ιστορίας, από τότε που οι ηγέτες και οι λαοί της αποφάσισαν ότι η κοινή πορεία και η κοινή μοίρα είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.

Οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές μείναμε πιστοί όλες αυτές τις δεκαετίες στο όραμα αυτό. Ζητήσαμε περισσότερη Ευρώπη, παλέψαμε για τη θεσμική ενοποίηση, διεκδικήσαμε τον εκδημοκρατισμό της. Πετύχαμε πολλά, μένουν ακόμα περισσότερα.

Ο αγώνας για μια καλύτερη Ευρώπη ήταν –και είναι- αγώνας διακομματικός, αγώνας ιδεών που διαπερνούν οριζόντια το πολιτικό κατεστημένο σε όλες τις χώρες μέλη.

Όσοι πιστεύουμε στην ιδέα μιας πραγματικά Ενωμένης Ευρώπης αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι –παρά τις διαφορές μας, παρά τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις- τώρα είναι ώρα μεγάλων, κομβικών αποφάσεων που θα καθορίσουν την ιστορική συνέχεια της Ένωσης.

Στη μέχρι σήμερα πορεία της Ένωσης η συνεισφορά της Ελλάδας ήταν καθοριστική. Στη σχέση της ΕΕ με τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Στη δημιουργία των ΜΟΠ και στη συνέχεια των Διαρθρωτικών Ταμείων. Στη διαμόρφωση των θεσμών όπως τους γνωρίζουμε σήμερα.

Η θέση της Ελλάδας είναι στην καρδιά της Ευρώπης. Όμως αυτό δεν αρκεί να το δηλώνουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί. Οφείλουν να το αποδείξουν οι Έλληνες.

Το μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων ψηφοφόρων που αρνήθηκε να συμμετάσχει στις εκλογές της 6ης Μαΐου ή στήριξε τα κόμματα των άκρων που εναντιώνονται στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας ανησυχεί σοβαρά.

Οι νέες εκλογές θα καθορίσουν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Καλούμε όλα τα φιλοευρωπαϊκά ελληνικά κόμματα που ανήκουν ή επιθυμούν να ενταχθούν στις μεγάλες ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες να παρουσιάσουν στον ελληνικό λαό σαφείς και ρεαλιστικές προτάσεις για τη διέξοδο της χώρας από την κρίση στα πλαίσια της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, να εντείνουν τις προσπάθειες συνεργασίας, κομμάτων που ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο ώστε να εκπροσωπηθούν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στη νέα Βουλή και να υπογραμμίσουν την ανάγκη μετεκλογικής συνεργασίας σε προγραμματική βάση. Κοινός στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση της ευρωπαϊκής πορεία της Ελλάδας και η ενίσχυσή της στο δύσκολο δρόμο που έχει μπροστά της, δρόμο που άλλες χώρες ήδη έχουν διανύσει και άλλες διανύουν παράλληλα.

Η Ε.Ε. έχει σίγουρα κάνει πολλά λάθη και έχει χάσει το δρόμο της πολλές φορές. Παραμένει όμως αδιαπραγμάτευτα το μοναδικό παγκόσμια επιτυχημένο πείραμα συνεργασίας για την ειρήνη, για την ασφάλεια και ναι για την ευημερία. Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να παραμείνει στην καρδιά του εγχειρήματος αυτού. Οι θυσίες των Ελλήνων και η προσφορά τους τα τελευταία 30 χρόνια δεν είναι δυνατόν να χαθούν.

Οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη έχει το χαρακτήρα που της δίνουμε εμείς!

 

 

Andrew Duff MEP Φίλιππος Αγάθωνος Νίκος Λαμπρόπουλος

Προόεδρος UEF Αντιπρόεδρος UEF Πρόεδρος ΕΚΕΦ

 

 

the letter in English

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0
Author :
Print