Το blog της Ελληνικής EurActiv

Διώχνουν τους «αδύναμους κρίκους» από το Schengen;

Αυτός ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος της EurActiv την Παρασκευή, επισημαίνοντας μια σημαντική απόφαση που σχεδόν «εν κρυπτώ» πήρε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να έχει το δικαίωμα επανεισαγωγής ελέγχων στα σύνορα αν κάποια χώρα αδυνατεί να ελέγξει τα σύνορά της από την παράνομη μετανάστευση. Μάλιστα η απόφαση αυτή περιορίζει δραματικά το ρόλο του ευρωκοινοβουλίου από συν-αποφασιστικό σε απλά συμβουλευτικό! Για ποιον χτυπά η καμπάνα;

Δε θα μπω στις θεωρίες συνομωσίας ότι δηλαδή η απόφαση έχει στόχο να «μπλοκάρει» τα ελληνικά σύνορα σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, αλλά θα μείνω σε αυτό που λέει: ότι πλέον με μια απλή απόφαση του Συμβουλίου μπορεί να καταργηθεί de facto Συνθήκη του Σένγκεν. Μια συνθήκη που αποτελεί την κορυφαία κατάκτηση των πολιτών καθώς επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνησή τους στον ευρωπαϊκό χώρο αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν μόνο τα κεφάλαια αυτό το προνόμιο.

Η τραγική αυτή απόφαση ωστόσο –που ουσιαστικά βάλει αποκλειστικά εναντίον της Ελλάδας και ίσως στο μέλλον μόνο του υπόλοιπου Νότου- φέρει την υπογραφή της Ελληνικής Κυβέρνησης! Ναι της υπηρεσιακής ελληνικής κυβέρνησης που υπέγραψε χωρίς καμιά επιφύλαξη ένα κείμενο που απειλεί να την καταστήσει παρία –μια χώρα γκέτο όπου οι μετανάστες πλέον θα μπορούν να μπουν αλλά δε θα μπορούν να φύγουν! Με λίγα λόγια η υπηρεσιακή μας κυβέρνηση αποφάσισε ότι ένα πραγματικά ευρωπαϊκό πρόβλημα, γίνεται εθνικό και ή το λύνουμε εμείς ή το λύνουν οι άλλοι στεγανοποιώντας την υπόλοιπη Ευρώπη από προβλήματα και ευθύνες.

Πιο τραγικό το γεγονός ότι ο Υπηρεσιακός Υπουργός φαίνεται να ήταν απών!! Και μετά από όλα αυτά ορισμένοι κάνουν ακόμα πως δεν καταλαβαίνουν ότι η χώρα μας οδηγείται μετά την οικονομική και στην πολιτική απομόνωση, ότι η παρατεταμένη ακυβερνησία έχει δραματικά αποτελέσματα, ότι η Ευρώπη προχωρά με αργά αλλά μεγάλα βήματα και μεις μένουμε σταθερά πίσω. Εμείς εδώ χάνουμε τον καιρό μας με το ποιος είναι πιο φασίστας, ποιοι είναι δοσίλογοι, πόσο μάγκες είμαστε και πόσο μπορούμε να εκβιάσουμε την Ευρώπη.

Ανεξάρτητα από την τοποθέτηση του καθενός, ανεξάρτητα από την αντίληψή του για την Ευρώπη η χτεσινή απόφαση είναι εξαιρετικά κακή και υπάρχουν ευθύνες στην Ελληνική ηγεσία και όποιον την εκπροσώπησε στη συνάντηση. Ευθύνες που θα πρέπει να αναζητήσει η επόμενη κυβέρνηση. Υπηρεσιακή κυβέρνηση δε σημαίνει ανεύθυνη κυβέρνηση!

Πρέπει να γίνουν άμεσα βήματα σε όλα τα θεσμικά όργανα και να πρωταγωνιστήσουν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές στις κινήσεις που το κοινοβούλιο ετοιμάζεται να κάνει ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή της. Αυτό είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος!

 

Νίκος Λαμπρόπουλος

Δ/ντης EurActiv.gr

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0
Author :
Print