Το blog της Ελληνικής EurActiv

Του Στέργιου Φωτόπουλου

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου. Ανοίγω τον υπολογιστή μου και επισκέπτομαι γνωστή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Ρολλάροντας την αρχική σελίδα, το μάτι μου πέφτει σε αρκετές αναδημοσιεύσεις άρθρων από διαδικτυακούς μου φίλους με πηχυαίους τίτλους όπως «Φρένο στο κύμα μετανάστευσης των Ελλήνων», «Ο Βορράς μπλοκάρει το Νότο» και άλλα τέτοια σχετικά. Μπαίνω στον πειρασμό να ανοίξω ένα από αυτά. Το περιεχόμενο; Φημολογίες περί ενδεχόμενου αποκλεισμού της κινητικότητας εργατικού δυναμικού εντός της Ε.Ε, συγκεκριμένα αποκλεισμός εργαζομένων που προέρχονται από χώρες που αντιμετωπίζουν βαριά οικονομική κρίση (βλ. Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία) προς τις βορειοευρωπαϊκές χώρες. Έξαλλος λοιπόν τόσο με αυτούς που δημιούργησαν τέτοια σενάρια φροντίζοντας για τη δημοσιευσή τους, αλλά και με εκείνους που τα αναδημοσίευσαν κριτικάροντας έντονα (για ακόμη μία φορά) την Ε.Ε για πολιτική διακρίσεων ανάμεσα στις χώρες κράτη-μέλη, αποφασίζω να γράψω αυτό το κείμενο. Σας το παρουσιάζω.

Όσο αδειάζει η κλεψύδρα για τις πρώτες ευρωεκλογές μετά Λισαβόνας, βέβαιο αποτελεί το γεγονός ότι οι Ευρωσκεπτικιστές, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που διαθέτουν, θα βάλλουν εντονότερα την ΕΕ με σκοπό τη διαμόρφωση όσο το δυνατόν αρνητικότερου κλίματος ανάμεσα στους ευρωπαίους ψηφοφοφόρους απέναντι στην Ένωση. Τι θα κάνει λοιπόν πρωτίστως ο Παντελής; Έχοντας παραμείνει συνεπής στις απόψεις και τις αρχές του, ανοιγοκλείνοντας πολλάκις την πόρτα της εξόδου από την ΕΕ δίχως να περνά το κατώφλι της, και φροντίζοντας να διαχωρίζεται από αυτήν σε κάθε ευκαιρία που του προσφέρεται, θα σημάνει την έναρξη μιας παραφιλολογίας για το ενδεχόμενο καταστρατήγησης του χώρου Σένγκεν, μιας πράξης που de facto και de jure είναι καταδικασμένη στην αποτυχία. Πρώτον, «οποιαδήποτε διάκριση βασιζόμενη σε λόγους εθνικότητας απαγορεύεται» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το άρθρο 18 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε, ενώ ανατρέχοντας στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε που σημειωτέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κοινοτικού πρωτογενούς δικαίου, «κάθε πολίτης της Ένωσης είναι ελεύθερος να αναζητά απασχόληση, να εργάζεται, να ασκεί το δικαίωμα εγκατάστασης και να παρέχει υπηρεσίες σε κάθε κράτος μέλος» (άρθρο 15 παρ. 2). Επίσης, «κάθε διάκριση λόγω φύλου, τη φυλής, το χρώματος, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, […] απαγορεύεται» (άρθρο 21 παρ. 1). Παράλληλα, πλήθος κειμένων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, νομολογία της Ε.Ε, οδηγούν στο εξής συμπέρασμα: ουδεμία διάκριση είναι αποδεκτή, ουδέν εμπόδιο στην ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού, αγαθών, και υπηρεσιών. Επιπροσθέτως, η ελεύθερη διακίνηση προσώπων/εργαζομένων αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Ε.Ε και οποιαδήποτε καταστρατήγηση της πρώτης, αυτομάτως θα σήμανε την κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Τελεία, αλλαγή παραγράφου.

Φυσικά ο Παντελής έχει γνώση όλων των παραπάνω, παρόλα αυτά δημιουργεί σύγχυση σε κάθε ευκαιρία εντός της Ε.Ε, ειδικά σε αυτήν την τόσο κρίσιμη προεκλογική περίοδο. Θυμηθείτε τι είπαμε παραπάνω. Επίσης, ο Παντελής δεν είναι μόνος του, θα προσχωρήσει σε συμμαχίες εκεί που θα βρει πρόσφορο έδαφος. Τι άλλο όμως του απομένει; Να πλασάρει την «είδηση» στον Παντελάκη. Ο τελευταίος, συνεπής υποστηρικτής του ευρωσκεπτικισμού, θα διαδώσει το σενάριο περι αποκλεισμού εντός των συνόρων της Ε.Ε σχολιάζοντας παράλληλα αρνητικά την ένωση, με εκείνο το ιδιαίτερο αγγλοσαξονικό ύφος. Υπάρχει λοιπόν είδηση, μία ευρωσκεπτικιστική κατασκευή που σερβιρίστηκε ως «σοβαρό ενδεχόμενο που συζητείται τόσο σε επίπεδο Ευρωβουλής όσο και σε επίπεδο Επιτροπής».

 

Στέργιος Φωτόπουλος
Δημοσιογράφος

Υ.Γ.: Ευτυχώς για εμάς (δυστυχώς για τους Παντελήδες), η υπερίσχυση του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού, σε περίπτωση σύγκρουσης των δύο, ξεκαθαρίστηκε αρκετά χρόνια πριν (Υπόθεση Costa/Enel).

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0
Author :
Print