Το blog της Ελληνικής EurActiv

Πραγματικά αδυνατώ να αντιληφθώ τον απίθανο παραλογισμό Ελλήνων και Ευρωπαίων για το θέμα των περίφημων γραπτών εγγυήσεων. Αδυνατώ να καταλάβω τον Αντώνη Σαμαρά. Πώς ακριβώς διακυβεύεις την εθνική σου αξιοπρέπεια όταν υπογράφεις να σεβαστείς τα συμφωνημένα; Αλλά και να πάω ένα βήμα παρακάτω, τι ακριβώς δεσμεύει μια υπογραφή –όχι σε μια συνθήκη, σε μία επιστολή- ενός αρχηγού κόμματος; Εδώ δε μας δέσμευσαν υπογραφές σε συνθήκες, υπογραφές σε νόμους –που δεν τηρήθηκαν ποτέ- η επιστολή είναι το πρόβλημά μας; Αλήθεια τα -κουρεμένα πια- ομόλογα δεν έχουν υπογραφές;

Μπορεί να αναρωτιούνται κάποιοι για ποιο λόγο είναι δύσπιστοι οι εταίροι μας. Όμως τα πράγματα όμως είναι απλά: Γιατί ακόμα και στην εποχή του μνημονίου άλλα λέμε και άλλα ή τίποτα κάνουμε. Ποια αξιοπιστία νομίζουν ότι έχει ένα σύστημα που συμφωνεί να κάνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και τσακώνεται 5 μέρες να βρει πρωθυπουργό; Κανονικά όχι υπογραφές, εγγυητικές θα έπρεπε να ζητάνε.

Όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύει μία ακόμη φορά πόσο λίγη είναι. Πόσο γραφειοκρατική και εκτός πραγματικότητας. Σε μία στιγμή που κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα το κοινό ευρωπαϊκό μας νόμισμα –ο μοναδικός ίσως πραγματικά κοινός τόπος των ευρωπαίων- η Επιτροπή ζητά «Υπεύθυνη Δήλωση». Αυτό είναι το πρόβλημα. Η πλέον γραφειοκρατική αντιμετώπιση για «να είμαστε καλυμμένοι» όπως θα έχετε ακούσει πολλές φορές δημοσίους υπαλλήλους να λένε. Ότι αυτή η δήλωση με τίποτα δε συνεπάγεται και υλοποίηση των δεσμεύσεων ουδόλως απασχολεί τους Ευρωπαίους εταίρους.

Και φυσικά ελληνική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στροβιλίζεται γύρω από το μοναδικής κενότητας ερώτημα, χάνοντας για άλλη μια φορά την ουσία. Γιατί αυτή κρύβεται αλλού. Κρύβεται στους όρους της μεγάλης διαπραγμάτευσης για την Ευρώπη του αύριο, τις νέες ισορροπίες και σχέσεις, το ρόλο των κρατών μελών αλλά και των οργάνων της ΕΕ, τη σχέση της με το παγκόσμιο οικοδόμημα.

Αλλά αυτά δεν είναι σημαντικά. Αυτό που έχει σημασία είναι η υπογραφή.

Νίκος Λαμπρόπουλος

Διευθυντής EurActiv.gr

 

Author :
Print