Το blog της Ελληνικής EurActiv

Και κάπως έτσι, με μια κουβέντα, ένας πολιτικός που αρέσκεται στις γενικεύσεις και τις προκλήσεις, παίρνει δυο προτάσεις, μια από την αρχή και μία από το τέλος ολόκληρης θεωρίας, τα βάζει μαζί και απειλεί να καταστρέψει σε μία δήλωση ένα κίνημα που αγωνίστηκε δεκαετίες για να φέρει την Ευρώπη στην Ελλάδα και να βγάλει την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Φεντεραλισμός κ. Πάγκαλε σημαίνει δημοκρατική εκπροσώπηση στα Ευρωπαϊκά Όργανα. Δημοκρατικά εκλεγμένη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ισχυρό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Φεντεραλισμός κ. Πάγκαλε σημαίνει κοινή οικονομική πολιτική –την περίφημη οικονομική διακυβέρνηση- με σεβασμό στους πολίτες ολόκληρης της ΕΕ, με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το σύνολο των περιφερειών της.

Φεντεραλισμός κ. Πάγκαλε σημαίνει λήψη αποφάσεων στο πλέον κοντινό στον πολίτη επίπεδο, όσο αυτό κάθε φορά είναι δυνατό. Ενδυνάμωση των τοπικών θεσμών, αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής, κάθε χώρας.

Φεντεραλισμός κ. Πάγκαλε σημαίνει αλληλεγγύη, σύγκλιση, περιφερειακή συνεργασία.

Και πάνω από όλα Ένωση με βάση τη διαφορετικότητα. Σεβασμός στο άλλο, στο διαφορετικό. Γκρέμισμα των στερεοτύπων και των σκουριασμένων νοοτροπιών.

Συνεπάγεται φυσικά και εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, αμοιβαία όμως, μέσα σε πλαίσια από κοινού συμφωνημένα και συγκεκριμένα. Ο Φεντεραλισμός όμως δεν είναι ταπείνωση. Ισοπέδωση του αδυνάτου. Είναι προσπάθεια ισχυροποίησης όλων των συμμετεχόντων μέσα από ένα κοινό μέλλον, κοινά σύνορα, κοινές πολιτικές –κοινούς στόχους και οράματα.

Και πάνω από όλα Φεντεραλισμός είναι δημοκρατία. Πραγματική, όχι τύπου opengov. Ευρωπαϊκά Συμβούλια με πρακτικά και ανοιχτές συνεδριάσεις. Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ισχυρό λόγο. Κυβερνήσεις χωρών που δεν αναπαράγουν ξεπερασμένα στερεότυπα, ούτε αναζητούν τον εχθρό στην κακιά Ευρώπη.

Μη μπερδεύετε λοιπόν το Φεντεραλισμό με το κατάντημα που σήμερα λέγεται «Ενωμένη Ευρώπη». Φεντεραλιστής (δεν) είστε και φαίνεσθε….

 

Νίκος Λαμπρόπουλος

Δ/ντης EurActiv.gr

 

 

Author :
Print