Το blog της Ελληνικής EurActiv

του Δημήτρη Ραπίδη*


Η σημερινή (σσ. χθεσινή) εκλογική αναμέτρηση στην Κύπρο πέρα από το αποτέλεσμα και το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Χριστόφια, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σταυροδρόμια για το νησί. Και γιατί αυτό; Γιατί μετά το ηχηρό “όχι” στο σχέδιο Αννάν, η Κύπρος βρίσκεται, και θα βρεθεί πολύ περισσότερο στο μέλλον, αντιμέτωπη με ένα εξίσου σημαντικό, γεωστρατηγικό δίλημμα: να συνεχίσει να είναι “πιστή” στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το ευρώ ή να αναζητήσει εναλλακτικούς δρόμους άσκησης οικονομικής πολιτικής, και κατά συνέπεια εναλλακτικούς δρόμους πολιτικών επιλογών.

To ενεργειακό στρατηγικό βάθος της νήσου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Κύπρος υπήρξε παραδοσιακά προορισμός μεγάλων επενδύσεων εξαιτίας του χαμηλού φορολογικού συντελεστή έρχονται σε αναντιστοιχία με τις νέες προκλήσεις που βιώνει σήμερα: αφενός τη βαθιά οικονομική κρίση και τον εποπτικό έλεγχο του Μνημονίου, που βυθίζει το νησί σε ύφεση, αφετέρου τη διαρκή-δυνητικά- απειλή της Τουρκίας τόσο μέσα από την άσκηση πίεσης από την τουρκοκυπριακή πλευρά, όσο και μέσα από την ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ που πλήττει καίρια το στρατηγικό βάθος της Τουρκίας στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και την επιρροή που επιδιώκει να ασκεί η Άγκυρα απέναντι σε οποιαδήποτε μονομερή πολιτική αναφορικά με τις γειτονικές ΑΟΖ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έρχεται να προστεθεί κι ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να αποβεί καθοριστικός για τις μελλοντικές εξελίξεις: ο ρόλος της Ρωσίας, κυρίως σε αναφορά με την οικονομική προοπτική της νήσου. Ο κ. Αναστασιάδης λίγο πριν προσέλθει στις κάλπες άφησε να εννοηθεί πως θα εξετάσει σοβαρά την προοπτική χρηματοδότησης από την Ρωσία ως εναλλακτική της τρόικα, γεγονός που δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον διαπραγματεύσεων. Το εάν ισχύει αυτή η δήλωση είναι κάτι που θα αποδειχθεί στη συνέχεια, ωστόσο έχει ενδιαφέρον να προβούμε σε μερικές εκτιμήσεις.

Είναι γεγονός πως η Ρωσία ενδιαφέρεται στενά για τις εξελίξεις στην Κύπρο και αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα ευαίσθητο ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος. Οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τεταμένες, και ιδίως τώρα που εμπλέκονται και οι δανειστές, οι κινήσεις θα πρέπει να είναι σίγουρα προσεκτικές. Όσο εύκολο φαίνεται το γεγονός η Κύπρος να δεχθεί χρηματοδότηση από τη Ρωσία, άλλα τόσο σύνθετη φαίνεται και η πρόθεση της Κομισιόν να προβεί σε κυρώσεις και μονομερή εγκατάλειψη της προσπάθειας διάσωσης της Κύπρου. Και αυτό διότι τη στιγμή που η συζήτηση γύρω από τις πιθανές συνέπειες μιας ελληνικής αποχώρησης από το ευρώ αποτελούσε το βασικό “αγκάθι” για την επιβίωση της Ευρωζώνης, αλλά και της ίδιας της Ελλάδας σύμφωνα με πολλούς, το ζήτημα της Κύπρου έρχεται να υπερκεράσει και μάλιστα με πολύ γρήγορο ρυθμό, τον προβληματισμό της Κομισιόν: μια ενδεχόμενη αποχώρηση της νήσου από το ευρώ, έστω κι αν δεν επηρέαζε καίρια το οικοδόμημα της Ευρωζώνης, θα δημιουργούσε ένα θεσμικό προηγούμενο και θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε επαναδιαπραγμάτευση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου.

Ανάλογα θα μπορούσε να προκαλέσει και αλυσιδωτές συνέπειες στις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου, με πρώτη την Ελλάδα, η οποία τόσο γεωγραφικά όσο και από πλευράς ιστορικών σχέσεων, θα μπορούσε δυνητικά να προσφύγει σε ρωσική βοήθεια. Το σενάριο αυτό, όσο κι αν φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, εκτιμώ πως θα μπορούσε να έρθει στην επιφάνεια σε επίπεδο υποθέσεων σε περίπτωση που η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα τον Μάρτιο δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την ελληνική πλευρά. Ποιος αποκλείει άλλωστε η ελληνική πλευρά, με την παρούσα ή την επόμενη κυβέρνηση, να αναζητήσει εναλλακτική χρηματοδότηση εάν η τρόικα απαιτήσει νέα μέτρα με ανάλογους επαχθείς όρους;

Κατά συνέπεια, οι εκλογές στην Κύπρο αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παζλ για όσα πρόκειται να συμβούν το προσεχές διάστημα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, αλλά και μεμονωμένα εντός των κρατών που πλήττονται βαθύτατα από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές ακραίας λιτότητας στην Ευρώπη.

* Ο Δημήτρης Ραπίδης είναι Πολιτικός Επιστήμονας, MSc., Συνεργάτης του Euractiv Greece (rapidis.blogactiv.eu)
Author :
Print