Το blog της Ελληνικής EurActiv

Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αλβανικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, και προειδοποιεί ότι πρόκειται για «κρίσιμο τεστ» για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

Η σοβαρή έλλειψη προσωπικού της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής που προκλήθηκε από την πρόσφατη πολιτική διαμάχη, οδηγεί σε αδυναμία πιστοποίησης του εκλογικού αποτελέσματος. Ακόμη, δυτικοί διπλωμάτες εκφράζουν ανησυχίες για εξαναγκασμό ψηφοφόρων.

Οι τελευταίες εκλογές το 2009, προκάλεσαν διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη διάρκεια των οποίων τέσσερα άτομα πυροβολήθηκαν θανάσιμα από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Berisha κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας από την κατάρρευση του Σταλινικού καθεστώτος το 1991. Στα 68 του, μια πιθανή ήττα την Κυριακή θα σηματοδοτήσει και το τέλος της καριέρας του.

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αξιόπιστες, ωστόσο οι περισσότερες δείχνουν οριακή νίκη του σοσιαλιστή πρώην δημάρχου των Τιράνων, Edi Rama, το κόμμα του οποίου έχει την στήριξη ενός μικρού αριστερού κόμματος, που πριν ήταν με το κόμμα του Berisha.

Οι Σοσιαλιστές και το Δημοκρατικό Κόμμα του Berisha δε διαφέρουν πολύ στον φιλοδυτικό προσανατολισμό της χώρας και στο στρατηγικό στόχο της για ένταξη στην ΕΕ.

Όμως η συγκρουσιακή τους σχέση δεν ικανοποιεί τις Βρυξέλλες ή τους συμμάχους της χώρας στο ΝΑΤΟ, κυρίως τις ΗΠΑ.

Ο Rama απέσυρε τους τρεις εκπροσώπους της αντιπολίτευσης από την 7μελή Εκλογική Κεντρική Επιτροπή τον Απρίλιο, αφού πρώτα η κυβέρνηση απέλυσε ένα μέλος του αριστερού κόμματος, το οποίο συμμάχησε με τους σοσιαλιστές του Rama στις εκλογές.

Τεστ για την ένταξη στην ΕΕ

Αυτή την εβδομάδα η ΕΕ προειδοποίησε ότι οι εκλογές αποτελούν «κρίσιμο τεστ» για τους δημοκρατικούς θεσμούς της Αλβανίας. Τέσσερα χρόνια πριν η Αλβανία έκανε αίτημα για ένταξη στην ΕΕ, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν αποτελεί επίσημη υποψήφια χώρα προς ένταξη.

Η επόμενη κυβέρνηση θα αναλάβει μια οικονομία που έχει επηρεαστεί από την κρίση στην ευρωζώνη, ειδικά της Ελλάδος και της Ιταλίας, όπου εργάζονται σχεδόν 1 εκ Αλβανοί μετανάστες.

Απόψεις

Η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Catherine Ashton και ο Επίτροπος Διεύρυνσης Štefan Füle είπαν σε κοινή τους δήλωση στις 17 Ιουνίου:

«Οι κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αλβανία στις 23 Ιουνίου, αποτελούν κρίσιμο τεστ για τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και την πρόοδό της προς την ΕΕ.

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις προετοιμασίες των εκλογών τονίζοντας την ανάγκη να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και ενθαρρύνουμε την αποτελεσματική παρακολούθηση των πορισμάτων της ενδιάμεσης έκθεσης της Αποστολής Εκλογικών Παρατηρητών για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι επίσης σημαντικό οι πολιτικοί ηγέτες να βρουν έναν τρόπο, αποδεκτό από όλους, να καταστήσουν την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή πλήρως λειτουργική».

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0
Author :
Print