Το blog της Ελληνικής EurActiv

«Να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι μία θάλασσα-νεκροταφείο και οι ευρωπαϊκές χώρες του μεσογειακού νότου αποθήκες ανθρώπινων ψυχών» (Α.Τσίπρας, 19/04)

Πέντε μέρες ήταν αρκετές για να περάσουμε από το νεκροταφείο στην ευτυχία… Ενδεικτική και αυτή η αντίφαση, της γενικότερης πολιτικής, κοινωνικής, ψυχολογικής, αστάθειας που χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο την πατρίδα μας – και την Κυβέρνησή της. Πότε πετάμε στα σύννεφα, και πότε σε βαθιά κατάθλιψη.
Τρεις μόλις μέρες πέρασαν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, και στην Ελλάδα των έκτακτων δελτίων το ξεχάσαμε κιόλας. Ασχολούμαστε με τη ρητορική δεινότητα των μελών του Κοινοβουλίου μέσα στο ναό της Δημοκρατίας, και με τις φιλοφρονήσεις που εισέπραξε ο Υπουργός στο Eurogroup. Στην επόμενη τραγωδία με μετανάστες, θα θυμηθούμε να συγκινηθούμε ξανά. Μέχρι τότε, ευτυχία.
Όμως σε αυτά τα προβλήματα, ο ρόλος των πολιτικών δεν είναι να ανταποκρίνονται με συναισθήματα. Χρειάζονται πολιτικές λύσεις. Αποφασιστικότητα και δράση. Σχέδιο και διορατικότητα. Και να αναγνωρίζουμε τις ευθύνες μας, αποκαθιστώντας τα λάθη.
Η ελληνική Κυβέρνηση δεν παρέλειψε πολλάκις να επισημάνει τις ευθύνες της Ευρώπης και των θεσμών της στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τις δικές της ευθύνες, αναρωτιέμαι αν τις έχει συνειδητοποιήσει καν. Τρεις μήνες Κυβέρνηση, κατάφερε:
• Να απαξιώσει τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα μετανάστευσης, με τρόπο πρωτοφανή.
• Να διαλύσει τη συμμαχία του Νότου, την οποία σήμερα αποζητά. Με ποιον θα συμμαχήσει; Με τον Ραχόι, τον Κοέλιο, ή τον Ρέντζι; Τους έχει προσβάλει όλους, σε δεδομένες στιγμές. Ούτε η Κύπρος δεν είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα πια.
• Να εγκαινιάσει μία νέα μεταναστευτική πολιτική, που συνοψίζεται στο «ελάτε να λιαστείτε στην Ομόνοια, και όποτε θέλετε εμείς θα σας στείλουμε και αλλού για διακοπές».
• Να συνασπίσει ολόκληρη την Ευρώπη απέναντί της, με δηλώσεις όπως «θα σας στείλουμε τους μετανάστες», «θα σας γεμίσουμε τζιχαντιστές», και άλλα εμπνευσμένα.
Όπως και για πολλά άλλα θέματα, έτσι και γι’αυτό, δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Ούτε και πολυτέλεια για άλλες ανοησίες και δημαγωγίες. Είναι ώρα για λύσεις. Δεν μας ξεπερνούν μόνο οι εξελίξεις, κοντεύει να μας ξεπεράσει και η ίδια η ιστορία. Η ελπίδα δεν ήρθε. Οι έμποροί της την ξέχασαν στην αποβάθρα των ψευδαισθήσεων, λίγο πριν ξεκινήσουν να τρέχουν πίσω από το τρένο προς την πραγματικότητα.

Πετρούλα Ντελεδήμου,
Μέλος του ΔΣ UEF Europe

Author :
Print

Leave a Reply