Το blog της Ελληνικής EurActiv

Της Άριας Κούτρα*

Επενδύσεις, παραγωγικότητα και ανάπτυξη. Αυτό ήταν το θέμα της υψηλού επιπέδου διάσκεψης με θέμα «Η Ευρώπη ως Προορισμός Επενδύσεων» η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου στις Βρυξέλλες. Και επειδή αποτελεί ένα από τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την ελληνική κοινωνία η οποία εξακολουθεί να μαστίζεται από την οικονομική κρίση με τις επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη, αποφάσισα να συμμετέχω ως ακροάτρια με σκοπό να μάθω αν και πότε θα έρθει επιτέλους η πολυπόθητη ανάπτυξη μέσω επενδύσεων.

Το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Σχέδιο, γνωστό και ως Σχέδιο Γιούνκερ, μου ήταν λίγο πολύ γνωστό καθώς είχα παρευρεθεί και σε άλλες εκδηλώσεις που εστίαζαν στο εν λόγω θέμα. Αυτό όμως που ξεχώριζε αυτή τη φορά και ομολογώ πως μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν οι ομιλητές. Εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής που δεν συναντά κανείς συχνά όπως ο Werner Hoyer, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο Jyrki Katainen, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εργασία, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, άλλα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean­Claude Juncker. Εξίσου ενδιαφέρον ήταν και το κοινό που παρακολούθησε τη διάσκεψη το οποίο στην πλειοψηφία του αποτελούνταν από νέο κόσμο, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν συναντάμε συχνά σε τέτοιου επιπέδου εκδηλώσεις.

Τα όσα ακούστηκαν ήταν πολλά και άκρως ενδιαφέροντα. Διατυπώθηκαν προτάσεις για να γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική και πώς μπορεί το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Σχέδιο να κάνει τη διαφορά. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από πρώτο χέρι την εμπειρία εταιριών οι οποίες έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Έμαθα λεπτομέρειες τις οποίες μέχρι πρότινος αγνοούσα όπως την ύπαρξη συμβουλευτικών εταιριών οι οποίες συνδράμουν τους ενδιαφερόμενους σημαντικά στην όλη διαδικασία. Το κοινό συμμετείχε ενεργά με ερωτήσεις τις οποίες οι εκάστοτε ομιλητές ενθάρρυναν και απαντούσαν με προθυμία. Αυτό που ξεχώρισε όμως, ειδικά για εμένα όντας Ελληνίδα, ήταν η είδηση ότι σύντομα θα χρηματοδοτηθεί από το EFSI το πρώτο έργο στην Ελλάδα, η οποία ήρθε δια στόματος Jean-Claude Juncker. Άλλωστε ποτέ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για τη χώρα μας και δήλωσε ότι «σύντομα περιμένουμε καλά νέα από την Ελλάδα», αναφερόμενος προφανώς και στην επικείμενη αξιολόγηση.

Το συμπέρασμα ήταν ότι παρά τα θετικά βήματα, η Ευρώπη έχει ακόμη δρόμο να διανύσει και επιβάλλεται κυρίως να αλλάξει νοοτροπία το οποίο με βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Σαφείς προτάσεις υπήρξαν. Μένει να δούμε αν θα εφαρμοστούν στην πράξη και φυσικά αν θα έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ας ελπίσουμε ότι οι προσδοκίες δεν θα διαψευσθούν.

*Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του πανεπιστημίου Vrije Universiteit Brussel -Master of Communication Studies.

 

 

 

 

 

 

Author :
Print

Leave a Reply